top of page
  • Elina Aaltolainen-Harjuoja

Kusipäiden kanssa ei kannata tehdä hommia!


Juttelin jonkin aikaa sitten erään yrityksen toimitusjohtajan kanssa. Meillä oli ollut keskusteluyhteys jo tovin aikaa ja olimme oppineet arvostamaan toisiamme, vaikka emme läheskään aina olleet asioista samaa mieltä.

Toimitusjohtaja oli tehnyt monella mittapullaa arvioituna hyvän uran ja niin kuin kaikkiin hyviin uriin kuuluu, niin hänenkin matkalla oli ollut myös ikäviä kokemuksia. Nämä vastoinkäymiset olivat opettaneet hänelle yhden asian: Kusipäiden kanssa ei kannata tehdä hommia. Ajatus, jonka kohdalla on helppo nyökyttää ja ajatella, että juuri näin! Tämä ilmeni hänen toiminnassaan periaatteena, että kerran voit mokata, tai pettää lupauksen, mutta sen jälkeen saa mennä.

”Kyllä maailma on täynnä hyviä tyyppejä, joiden kanssa voi sen sijaan tehdä töitä.”

Niin kuin kaikki uskomukset elämässä, niin tämäkin oli kuitenkin tullut tiensä päähän. Vastaan oli tullut henkilö, josta toimitusjohtaja ei halunnutkaan luopua, vaikka hän kuuluikin ns. kusipäihin. Tämä toi toimitusjohtajan eteen aivan uuden kysymyksen. Mitä sitten teen, jos en voikaan vain sulkea tätä ovea?

Se, mitä toimitusjohtaja teki, oli yksinkertaista, mutta hänen maailmassaan täysin uutta. Hän kutsui henkilön kahville, joka venyi useamman tunnin mittaiseksi ja sieltä lähtiessään soitti minulle melkoisen kiihkon vallassa. Ei, hän ei ollut raivoissaan, vaan innoissaan. Sain juuri ja juuri sanottua moi puhelimeen, kun hän täräytti: ”Tiedätkö mitä Elina, kusipäiden kanssa todellakin kannattaa tehdä hommia!” Minä olin tottunut mielenkiintoisiin, suoriin avauksiin henkilön osalta ja jäin siksi vain kuuntelemaan. Ja sieltä tuli tarinaa. Kahden tunnin keskustelu referoituna lähtien konfliktista, joka heti alussa syntyi, kun toimitusjohtaja oli sylkäissyt mielipiteensä henkilön toiminnasta avauslaukauksena, jatkuen puolin ja toisin kovaa laukomisena ja taklauksina. Ja niin kuin kaikissa hyvissä tarinoissa, yllättäen tuli se maaginen hetki, kun toinen veti äkkijarrutukset ja kysyi:

Onko meillä tässä keskustelussa joku yhteinen päämäärä, vai onko tarkoituksena vain syötellä?

Loppu olikin tarua ihmeellisempää. Keskustelu oli saanut aivan toisenlaisen luonteen, oltiin kysytty ja enemmän kuunneltu ja ensimmäistä kertaa nähty toinen henkilö aivan erilaisessa valossa, ei kusipäänä, vaan ihmisenä, jolla olikin oma tarina ja ajatuksia, joihin saattoi samastua.

Tämän päivän yksi uusi ismi on luottamus. Siitä puhuvat poliitikot, työelämän vaikuttajat, tutkijat, konsultit, yritysjohto ja työntekijät. Puhetta on paljon, mutta mitä ovat ne teot, jotka aidosti synnyttävät luottamusta? Määritelmiä on monia, mutta yksi keskeinen asia nousee mm. Brene Brownin tutkimuksista.

Luottamusta herättää ihminen, joka valitsee rohkeuden mukavuuden sijaan ja tekee sen, mikä on oikein sen sijaan, mikä on helppoa, tai nopeampaa.

Tarinan toimitusjohtaja oli saanut suuren opin elämässään. Hän tajusi, että ristiriitoja kohti meneminen, toisen mielipiteiden huomioiminen, haastaminen ja eri mieltä oleminen olivatkin osa hyvää työelämää. Siinä vähän itsekin hioutuu, kun uskaltaa vaikeissa tilanteissa katsoa kohti, eikä poispäin. Ja lopulta siinä syventyy keskinäinen tuntemus ja luottamus, joka taas mahdollistaa vaikeampien ja vaikeampien asioiden käsittelyn.

Entä jos suomalainen työkulttuuri muuttuukin tuottavammaksi ja hyvinvoivemmaksi juuri konflikteja kohti menemällä, eikä niitä välttelemällä?

Onko luottamus kuitenkin paljon enemmän, kuin vain sen pitämistä, minkä on luvannut?

Mitä ovat sinusta ne tosielämän luottamusta rakentavat teot, jotka muuttavat ihmissuhteita ja työkulttuureja?

Tutustu aiheeseen tarkemmin täältä.

Elina Aaltolainen-Harjuoja

Elina toimii Milestonen toimitusjohtajana sekä kulttuurimuotoilijana.

Elina Aaltolainen-Harjuoja

040 504 4707

elina@milestone.fi

#kulttuurinmuotoilu #tiiminturvallisuus #5bt #Tiiminkehittäminen #itseilmaisunturvallisuus #turvallisuus

bottom of page