top of page
  • Irina Kuoksa

Huomenta uteliaisuus. Joko heräsit?


Miltä sinun työsi näyttää, jos katsot sitä ennakko-oletusten sijaan ihmetellen ja uteliaasti? Mitä uutta näet työssäsi? Nykytyö suorastaan vaatii uudenlaista ajattelua. Tai ainakin nykytyö antaa mahdollisuuden uudenlaiselle ajattelulle.

Kun luovumme rajoittavista ja arkea yksinkertaistavista ajatuksista, saamme tilaa ajatella uusilla tavoilla. Ehdotan, että lakataan ajattelemasta organisaatiot koneina, jotka muuttavat resurssit suoritteiksi. Jätetään pois uskomukset johtajista kaiken tietävinä, jotka yksin ja ylhäältä määrittelevät organisaation menestymiseen tarvittavat tekemiset. Miten olisi, jos työntekijöinä emme humpsahtaisi sellaiseen työrooliin, joka karsii pois ihmisyytemme tärkeitä osa-alueita. Ihminen kun on vastuullinen, yhteisöllinen, arvokas, ainutlaatuinen, emotionaalinen, oppiva, kehollinen ja merkityksiä hakeva.

 

Ihminen on vastuullinen, yhteisöllinen, arvokas, ainutlaatuinen, emotionaalinen, oppiva, kehollinen ja merkityksiä hakeva. Milestone Ihmiskäsitys™

 

Oppiva ihminen on kekseliäs, luova ja utelias. Lomani aikana minussa näkyi sellainen positiivinen uteliaisuus. Keräsin osin huomaamattakin tietoa ihmisistä, luonnosta, matematiikasta, taiteesta - monenlaisista suurista ja pienistä kysymyksistä. Uteliaisuus voi olla elämäntyyliasia, mutta sille voi myös tietoisesti raivata tilaa. Kun jättää ennakkoluulot ja liiallisen suunnittelun pois, voi myös omassa työarjessa löytää oppimisen ja työn ilon paikkoja.

Yksilötasolla uteliaisuus voisi johdattaa vaikka oman työn tuunaamiseen. Voit löytää oppimisen elämyksiä, rikkoa rutiineja yllättyä tuttujen asioiden tarkastelusta eri näkökulmista. Onko ihan hullua ajatella, että näin kesälomilta palatessa tulisit omaan työhösi kuin olisit uusi työntekijä: Millainen perehdytys olisi tarpeen? Mikä olisi työssäsi tärkeintä ja mikä siinä inspiroi sinua eniten? Miten tutustuisit vielä enemmän ihmisiin, joiden kanssa työtäsi teet? Miten organisoisitte työn fiksuimmin? Miten hyödynnät työssäsi osaamistasi ja kiinnostuksen kohteitasi?

Organisaation tasolla uteliaisuus voi monipuolisemman ajattelun ansiosta johtaa esimerkiksi parempaan päätöksentekoon. Miltä työelämä näyttää, jos sitä katsoo yhdessä uteliaasti? Kuvamme ympäristöstä syntyy toimiessamme yhdessä muiden ihmisten kanssa. Kokemukset eivät siis muodostu ainoastaan oman pään sisällä, vaan maailma koetaan ja luodaan yhdessä. Mistä asioista teidän työpaikallanne puhutaan silloin, kun siellä on tilaa uteliaisuudelle, luottamusta ja riittävästi turvallisuutta avoimelle vuorovaikutukselle?

 

Miltä työelämä näyttää, jos katsomme sitä uteliaasti?

Asiat voi nähdä toisin. Asiat voi tehdä toisin.

 

Mitä itse opin, kun uteliaasti kokeilin? Meille muutti muutama viikko sitten sisareni vanha akustinen kitara. Muistin, kuinka olin nuorempana yrittänyt opetella soittamaan kitaraa. Oi kuinka tunsin sen muiston sormenpäissäni asti.. Nyt kuitenkin uteliaana tartuin kitaraan ja ajattelin kokeilla. Opettelin ja opin. Nyt osaan soittaa näppäilemällä onnittelulaulun ja lisäksi Smoke on the Water lähtee soimaan jo ihan tunnistettavasti. Mitähän yllättävää tekisin seuraavaksi?

Tämän blogin taustalla uteliaisuuttani hellivät ainakin nämä teokset:

Hakanen, Jari: Työn imu

Hamilton, Diane: Cracking the Curiosity

Laloux, Fredric: Reinventing Organizations

 

Blogi voi toimia keskustelun herättäjänä. Kokosin tekstin joukosta kysymykset sinulle tai työporukalle keskusteltavaksi:

  • Miltä sinun työsi näyttää, jos katsot sitä ennakko-oletusten sijaan ihmetellen ja uteliaasti?

  • Miltä työelämä näyttää, jos sitä katsoo yhdessä uteliaasti?

  • Mistä asioista teidän työpaikallanne puhutaan silloin, kun siellä on tilaa uteliaisuudelle, luottamusta ja riittävästi turvallisuutta avoimelle vuorovaikutukselle?

  • Onko ihan hullua ajatella, että näin kesälomilta palatessa tulisit omaan työhösi kuin olisit uusi työntekijä: Millainen perehdytys olisi tarpeen? Mikä olisi työssäsi tärkeintä ja mikä siinä inspiroi sinua eniten? Miten tutustuisit vielä enemmän ihmisiin, joiden kanssa työtäsi teet? Miten organisoisitte työn fiksuimmin? Miten hyödynnät työssäsi osaamistasi ja kiinnostuksen kohteitasi?

(Ja mitähän yllättävää tekisin seuraavaksi?)

 

Kirjoittaja Irina Kuoksa toimii Milestonessa kulttuurimuotoilijana ja digitaalisen liiketoiminnan kehittäjänä.

Ota yhteyttä Irinaan, jos haluat kuulla mitä uutta ja yllättävää olemme uteliaan Irinan johdolla saaneet aikaiseksi yrityskulttuurin ja tiimien kehittämisen saralla.

Puhelimella: 0400 747748 tai

sähköpostia osoitteeseen: irina@milestone.fi

bottom of page