top of page
  • Riitta Vuorelma-Iho

Turvallisesti autiolla saarella


Uskon, että ihmisissä työyhteisöjen sisällä on valtavasti potentiaalia. Potentiaalia voivat jarruttaa useammat suoraan liiketoiminnan johtamiseen liittyvät asiat; vaikkapa tavoitteiden epämääräisyys, epäselvä roolijako tai epätarkoituksenmukaiset johtamisrutiinit. Ammattimaisissa yhteisöissä näin kuitenkin harvemmin on. Useammin työyhteisön kukoistaminen jää kiinni syvempään ihmisyyteen liittyvistä asioista, motiiveista ja siitä miten aidosti ihmiset kykenevät toisensa kohtaamaan.

Ihmiset vaistoavat erinomaisesti toistensa motiivit. Mikäli henkilön motiivit eivät aidosti lähde yhteisön menestyksestä, laittaa ympäristö hänen suhteensa jarrun päälle. Henkilö joka priorisoi omaa säihkettään joka tilanteessa ei ansaitse muiden täyttä sitoutumista. Kaikki eivät halua parrasvaloihin mutta tuskin kukaan haluaa kuitenkaan olla yksi tuhannesta tikkaasta matkalla jonkun toisen maineeseen.

Eteneminen johtavaan asemaan antaa paljon velvollisuuksia ja vastuuta ja siihen liittyy väistämättä myös tietynlainen rooli. Kun yhä useampia vastauksia haetaan sinulta, et voi väistellä tai paeta. Etenkin johtajan rooli velvoittaa tarvittaessa olemaan luja mutta sen ei pitäisi poistaa inhimillisyyttä kohdattaessa kollega tai alainen. Henkilö, joka lähestyy jokaista tilannetta leimallisesti asemastaan ja roolistaan käsin, ei kykene luomaan vahvaa yhteyttä työyhteisössä eikä siten luo ympäristöä jossa ihmiset antavat parastaan.

Kannattaa kysyä mitä tapahtuisi jos roolit otettaisiin pois. Olen kehittänyt vuosia sitten itselleni ajatusleikin ja joissain tapauksissa myös selviytymiskeinon palaverien kyllästämässä organisaatioarjessa. Jos fläppitaulujen seassa pitäisi valita, kenen kanssa pohtisit asioita, ketä seuraisit ja kenet ottaisit mukaan autiolle saarelle? Olenko itse sellainen ihminen, jonka seurassa on hyvä ja turvallista olla? Näenkö ja kuulenko erilaisia ihmisiä ja arvostanko heidän ajatuksiaan asemasta riippumatta? Mikäli organisaatioroolin riisuminen vie samalla myös arvovallan ja arvostuksen, ollaan heikoilla jäillä.

Olen nähnyt urallani kukoistavia ja lakastuvia työyhteisöjä. Tehokkaalla työyhteisöllä on tekniset menestymisen eväät; osaaminen, resurssit, tavoitteet, roolit ja rutiinit. Kukoistavassa työyhteisössä yksilöt uskaltavat antaa parastaan; he luottavat toistensa motiiveihin ja tietävät että kovissakin paikoissa ihmiset kohtaavat toisensa ihmisinä. Tämä kukoistus näkyy suoraan asiakkaan kokemuksissa ja yrityksen suorituskyvyssä; sen saavuttamisessa tahdon auttaa ihmisiä ja työyhteisöjä. Kannattaa miettiä, millaista signaalia sinä lähetät, oletko kiinnostava asemastasi johtuen vai välittyykö sinusta ihmisenä jotain sellaista, joka herättää luottamusta ja aitoa kiinnostusta, jopa turvallisuutta.

Mitäpä jos joskus pohtisit omaa rooliasi työyhteisössä:

  1. Kenen kanssa pohtisit asioita, ketä seuraisit ja kenet ottaisit mukaan autiolle saarelle?

  2. Oletko itse sellainen ihminen, jonka seurassa on hyvä ja turvallinen olla?

  3. Näetkö ja kuuletko erilaisia ihmisiä ja arvostatko heidän ajatuksiaan asemasta riippumatta?

Jos haluat ymmärtää sen oleellisen ihmisyydestä luottamuksen rakentumisen ja arvostuksen kannalta, ole meihin yhteydessä. Vähintäänkin saat mielenkiintoisen ja ajatuksia tuulettavan keskustelun, parhaimmillaan voimme rakentaa yhdessä yritykseesi systemaattisen tavan johtaa luottamukseen ja arvostukseen perustuvaa toimintakulttuuria

Riitta toimii Milestonessa kulttuurimuotoilijana.

Riitta Vuorelma-Iho

p. 040 721 2337

riitta@milestone.fi


bottom of page