top of page
  • Matilda Kivinen

Kesäyön unelmia

Shakespearen komediassa nimeltään Kesäyön unelma (A Midsummer Night’s Dream) on yllätyksiä täynnä oleva juoni, mutta tämän kevään jälkeen voi todeta, että niin on elämässäkin.


Näytelmässä Ateenan kuningas haluaa mennä naimisiin amatsonin kanssa ja hääjuhlia valmistellaan. Sen jälkeen ihastumiset ja rakastumiset seuraavat, toivottuihin ja toivottomiin kumppaneihin. Mukana häärää joukko keijuja ja keijujen kuninkaan toimelias palvelija Puck, joka annostelee lemmenrohtoa. Ken rohtoa nauttii, rakastuu seuraavaan vastaantulijaan, vaikka tämä sattuisi olemaan aasinpäinen hahmo.


Meillä on meneillään erilainen kesä kuin aiemmin. Maailmalle ei voi lähteä lomalle, vaan kotimaa kutsuu ja sukumökille on tulijoita. Koronakevään jälkeen haluamme tavata tuttuja

ja tuntemattomia, viettää aikaa seurassa ja kokea kesäyön unelmia.


Yhteinen kesälomaelo perheen, suvun tai kaveriporukan kanssa ei aina vaan suju unelmallisesti. Joku jättää kaiken levälleen, kahvit pannuun, voirasian sulamaan aurinkoon tai pelastusliivit pitkin tonttia. Jonkun on pakko pitää tv päällä koko päivän, vaikka toinen yrittäisi saada pieniä samanaikaisesti päiväunelle. Joku ajaa moottoriveneen tankin tyhjäksi ja jättää verkot solmuun. Siis aina.


Vastaavasti joku huikkaa iloiset huomenet, pesee uudet perunat koko seurueelle, vie kaikki lapset jätskille, laittaa saunavedet valmiiksi seuraavalle tulijalle ja tyhjentää ulkohuussin. Siis

aina.


Millaista porukkaa sinun seuraasi kuuluu? Onko siellä kuninkaita ja keijuja, näyttelijöitä ja

aasinpäitä?

Millaisilla ihmiskäsitysaurinkolaseilla sinä katselet itseäsi ja heitä? Ovatko linssit kirkkaat vai kovin tummat, onko vahvuudet hiottu sellaisiksi, että näet ihmiset ihmisinä eikä esimerkiksi idiootteina, työjuhtina tai vain rationaalisina olioina?

Mitä jos kesällä pysähtyisit hetkeksi ja miettisit, mikä tai millainen ihminen on – mikä sinun ihmiskäsityksesi on.

Meillä Milestonessa ihmiskäsitys on kiteytetty seuraavasti: ihminen on ainutlaatuinen, arvokas, kehollinen ja keskeneräinen, merkityksiä etsivä, oppiva ja luova, tunteva, vastuullinen ja yhteisöllinen.


Tiedämme työelämän kokemuksesta, että yhteinen ihmiskäsitys tuo parempaa yhteistyötä, hyvinvointia ja tuloksia tiimeille. Mutta ihmiskäsitysmalli on aivan yhtä toimiva myös kesäloman tiimeihin.


Olemme ihmisinä ainutlaatuisia. Meillä on perimämme ja historiamme, ja tapamme käyttäytyä erilaisissa tilanteissa. Tämä tuo todellisen testin kesäseurueeseen, kun on minun tapani ja tarpeeni sekä muiden ehkä erilaiset tavat ja tarpeet. Miten otamme tämän käyttäytymisessämme huomioon? Pystymmekö katsomaan seurueemme jäseniä heidän vahvuuksiensa kautta, myös silloin kun he loikoilevat verkkokeinussa tai kommentoivat ärhäkkäästi lastenkasvatustasi?

Yhdessäelossa on usein tunteet pelissä. Me olemme tuntevia ja niin ovat ne muutkin. Veikkaanpa, että eniten mökkiriitoja syntyy siitä, että emme tunnista tunteitamme tai niiden taustalla olevia tulkintoja. On hyvä miettiä, miksi minä haluan, että mökkirannan lepät kaadetaan, kun äitini haluaa niitä lisää, jotta on näkösuojaa veneilijöiltä. Mistä tunteista tämä tai muut tilanteet kumpuavat?

Ehdotankin, että lomapäivän aikana olisi hyvä ottaa fiilis-kierros. Miltä kenestäkin tänään tuntuu? Kuka on innoissaan, kuka uupunut, kuka rauhallinen, kuka turhautunut. Tunteista tulee voimavara, kun opimme kohtaamaan ja käsittelemään niitä.

Kesäloma on myös täydellinen hetki kuunnella kehoa. Kertooko kehosi, että stressi kiristää hartioita, muisti pätkii tai sydän väpättää uupumusta vai tuoko se viestiä, että tänäänkin minulla on voimia ja voin hyvin?

Työyhteisössä ihmiskäsityksestä korostuu usein vastuu ja mihinkäs se jäisi lomallakaan. Vastuullisuus tarkoittaa, että olosuhteista huolimatta teemme valintoja, jotka edistävät hyvää. Kannamme vastuuta esimerkiksi siitä, miten puhumme seurueemme kanssa tai miten vaikutamme muutoin sukumökin ilmapiiriin. On tärkeää kantaa vastuuta ihmissuhteistamme, sillä luvassa ei todennäköisesti ole Shakespearen Puckia avustamassa tarjoilemalla lemmenrohtoa.

Otetaan vielä käsittelyyn se, että ihminen on merkityksiä hakeva. Mitä haluat tämän kesän merkitsevän itsellesi ja läheisillesi, eri sukupolville ja lapsillesi?

Kun kuljet laiturilla uinnin jälkeen märin jaloin, jää lautoihin hetkeksi jälki sinusta. Vielä voit valita, minkä pysyvämmän jäljen jätät seuralaisillesi kesästä 2020.

Loppuun vielä Shakespearen sanoin:

”Iloa, ystävät, ja onnea

Ja hauskaa lempiaikaa ainaiseksi!”


Kirsi Ranin

Comments


bottom of page