top of page
  • Jaakko Alasaarela

Yhteinen kulttuuri antaa suunnan rekrytoinnille


Rekrytointipäätöksen tekeminen on joskus helppoa ja joskus jäätävän hankalaa. Mistä voimme tietää milloin teemme oikean päätöksen? Monesti esimerkiksi osaaminen, kokemus. näyttää erittäin hyvältä paperilla, mutta haastattelutilanteessa jokin hiljainen ääni sisällä kuiskaa, että ei. Toisinaan taas tausta, osaaminen ja kokemus ovat “teknisesti” puutteellisia, mutta sydämesi sanoo, että hän on oikea! Tätä sisäistä tunnetta meidän pitää aina kuunnella.

Mistä sitten tunnistamme onko hakija se oikea? Meillä ZEFillä tämä on nykyisin helpompaa kuin aiemmin. Se johtuu siitä, että meillä on selkeä yhteinen unelma ja arvot. Ne ovat rakentuneet niin syvästi osaksi kulttuuriamme, että tunnistamme heti hakijan, joka jakaa unelman ja arvot kanssamme. Samalla meille hakeutuu ihmisiä, jotka jakavat arvomme ja haluavat mukaan osaksi taisteluamme kohti yhteistä unelmaa. Unelmamme on auttaa maailmaa päätöksenteossa. Arvomme ovat rakkaus, passion ja rohkeus. Uskomme, että jokainen meistä pystyy mihin vain. Katso tähän liittyen puhe, joka on kuvattu

Yrityskulttuuri on käytännössä kahden asian summa: yhteinen, merkityksellinen unelma ja yhteiset arvot. Tähän liittyen presidentti John F. Kennedyn unelma kuuhun menosta puhuttelee itseäni paljon. Siinä näkyy, mitä oikea yrityskulttuuri on parhaimmillaan:

25. toukokuuta 1961 John F. Kennedy piti kuuluisan puheen, jossa puki sanoiksi yhteisen unelman uudelle NASAn avaruusohjelmalle: ”Lähetämme miehen kuuhun ja tuomme hänet turvallisesti takaisin maahan vuosikymmenen loppuun mennessä!” Tästä alkoi NASAlla intohimoinen työ ja taistelu kohti unelmaa, joka oli kaikille työntekijöille yhteinen. Pian aloituksen jälkeen Presidentti Kennedy vieraili NASAn avaruuskeskuksessa katsomassa, miten työ kohti unelmaa etenevät. Hän kertoi myöhemmin tämän vierailun olevan yksi hänen elämänsä tärkeimmistä hetkistä;vierailun aikana hän näki siivoojan työssään. Presidentti meni siivoojan luokse ja kysyi häneltä ystävällisesti: ”Mitä sinä teet?” Siivooja vastasi spontaanisti: ”Herra Presidentti: olen auttamassa lähettämään miehen kuuhun.”

Hyvässä yrityskulttuurissa ihminen on kaiken keskiössä. Ihminen ihmisenä! Ei tittelit ja arvonimet! Kaikki tekijät ovat yhtä tärkeitä ja jokainen tahollaan vastaa omasta tehtävästään kohti yhteistä päämäärää. Kun pallo on maalissa, siitä riemuitaan yhdessä.

“Yritys on kuin joukkue, joka tarvitsee erilaisia pelaajia, niin puolustajia kuin hyökkääjiä. Kaikki pelaajat eivät ole persoonaltaan, iältään tai tyyliltään samanlaisia, mutta kaikkia heitä yhdistää halu voittaa yhteisillä arvoilla.”

Ajatellaanpa jalkapalloseuraa, jonka unelma on voittaa oman sarjansa mestaruus. Kun joukkue hankkii uusia pelaajia, he huomioivat tarkasti pelaajan taidot, mutta sitäkin tärkeämpää on ymmärtää uuden pelaajan tavoitteet. Mikäli pelaaja on taidoiltaan huippu, mutta ei jaa sydämessään samaa unelmaa muiden pelaajien kanssa, hän ei kuulu joukkueeseen. Jos taas uusi tulokas on taidoiltaan kehityskelpoinen, janoaa mestaruutta ja hänellä on valtava passion tehdä työtä sen eteen, mitä arvelet: kannattaako hänet ottaa mukaan?

Tässä on sinulle 5 kysymystä mietittäväksi kulttuuriin liittyen: 1. Onko teillä yhteinen visio ja unelma? 2. Onko unelma suuri ja merkityksellinen? 3. Herättääkö unelma vahvoja tunteita työntekijöissänne? 4. Onko arvonne koko henkilöstön tiedossa?

5. Näkyykö arvot jokapäiväisessä toiminnassanne?

Olet sydämellisesti tervetullut meille ZEFille kylään! Laita 6.9. kalenteriisi ja tule mukaan Yrityskulttuuri huomenna -tilaisuuteen ja jutellaan lisää!

Kirjoittajana Jaakko Alasaarela, ZEFin toimitusjohtaja

bottom of page