top of page
  • Matilda Kivinen

Millaiseksi rakennamme uuden normaalin?

- Unohda Etätyön exit -strategia ja muotoile tavoitteita tukeva tiimikulttuuri



Paluumuutto toimistoille käynnistyy

Elämme aikaa, jossa kesäisen auringonlaskun lisäksi horisontissa pilkahtelee paluu entiseen normaaliin. Paluu kättelyyn ja halauksiin. Paluu puheensorinaan lounasravintoloissa ja ajatusten vaihtoon kahviautomaatilla. Paluu viikkopalavereihin ja ideariihiin toimistoilla. Paluu maanantairuuhkaan ja silitettyihin paitoihin.


Yli vuoden kestänyt laaja etätyö tulee jonkinlaiseen murroskohtaan tulevan syksyn aikana. Se millaiseksi uusi ”vanha-normaali” muodostuu, onkin hyvin erinäköinen riippuen keneltä kysyy. Osa meistä odottaa paluuta toimiston rauhaan. Toiset ovat suunnitelleet jatkavansa täysin etänä, koska nythän on erityisen hyvin happotestattu, miten kaikki onnistuu etäyhteyksin. Lisäksi osa meistä jatkaa mielellään hybridityössä, jossa vaihtelevat työnteko toimistolla, kotitoimistolla tai vaikka asiakkaiden luona. Siitä voimme olla varmoja, että yhteistä ymmärrystä ei taida olla kenelläkään, siitä miten paluu uuteen normaaliin tapahtuu. Suuri osa meistä kuitenkin kaipaa työssä omien tehtäviensä lisäksi niitä ihmisiä, keiden kanssa voi yhdessä onnistua. Yhä useammin ihminen valitsee työtehtävien lisäksi sen porukan, johon haluaa kuulua. Yrityskulttuurien merkitys on noussut uudelle tasolle. Pehmeästä on tullut uusi kova.


Työyhteisöä ei mittaa kiiltävät toimitilat vaan samaan hiileen puhaltavat ihmiset


Ihmisten johtamisen tärkeys on noussut yhä suurempaan rooliin, kun siirryimme yli vuosi sitten laajaan etätyön tekemiseen. Yhteisen suunnan johtaminen, tavoitteiden asettaminen, tuen sekä palautteen antaminen sekä tuloksellisen ja tehokkaan yhteistyön varmistaminen nousivat nopeasti esihenkilöiden prioriteeteiksi. Samaan aikaan tiiminvetäjien tuli nopeasti oppia erilaisten ihmisten tarpeet etätyön johtamisessa. Samassa tiimissä yksi, kun saattaa kaivata enemmän säännöllistä kontaktia, kun toinen ahdistuu jatkuvasta kyselemisestä. Osa tiimiläisistä taas puhuu avoimesti yhteisissä palavereissa, kun toiset jäävät tarkkailijan rooliin vastaten vain suoraan kysyttäessä. Sinänsä tässä ei ole ollut mitään uutta, mutta etäisyys tekee asioista haastavampia ja saattaa kumuloida mahdollisia väärinymmärryksiä ja vääriä tulkintoja.


Miten kohti etätyön exit-strategiaa?


Uskallamme Milestonessa väittää, että syksyn tärkein keskustelu tiimeissä on se, millainen uusi normaali rakennetaan. Mitä hyvää haluamme vanhasta? Mitä olemme oppineet etätyöstä? Millaisia rakenteita, prosesseja, ohjausta ja ihmisiin suhtautumista haluamme vahvistaa ja millaisesta tulee luopua? Näiden lisäksi tiimin luottamuksen rakentaminen korostuu. Elämme vielä todennäköisesti pitkään tilanteessa, jossa yhdistyvät etätyö ja lähityö. Emmekä halua jakaa tiimiä kuppikuntiin, jossa ovat ne, jotka tulee toimistolle ja ne, jotka eivät ole fyysisesti paikalla.


Etätyön exit -strategiaa tärkeämpi keskustelu syksyn alussa tiimeissä onkin:

  • Mitä varten tiimimme on olemassa?

  • Millaiset tavoitteet tiimillemme on asetettu ja millaiset tavoitteet tukevat olemassaolomme oikeutusta?

  • Millaisia rakenteita, prosesseja ja ohjausta tarvitsemme saavuttaaksemme tavoitteemme?

  • Miten toimimalla tiimimme varmistaa, että työskentelemme kohti samoja tavoitteita ja pidämme toisiamme tilivelvollisina?

  • Miten toimimalla voimme sitoutua yhteisiin päätöksiin?

Jos kaipaat tukea, niin Milestonen digitaalinen Team Kickstart -palvelu auttaa kirkastamaan tiimin mission, rakentamaan luottamusta sekä käymään keskustelun tiimikulttuurin rakenteista osana uutta normaalia.


Mutta ennen syksyä on aika ottaa etäisyyttä arkeen ja istuttaa ajatuksiin huipputiimin siemen, jota syksyn tullessa voi vaalia ja kasvattaa:

”Kuvittele maailma, jossa jokainen tiimin jäsen herää aamulla töihin kokien työnsä merkitykselliseksi, olonsa tiimissä turvalliseksi, yhteisen suunnan innostavaksi ja omat vahvuutensa tiimin onnistumisia tukeviksi.”

Jos haluat kuulla miten muotoillaan ihan tavallisista tiimeistä huipputiimeja, ota yhteyttä. Vähintäänkin saat mielenkiintoisen ja ajatuksia tuulettavan digitaalisen keskustelun ja parhaimmillaan voimme muotoilla yhdessä tiimikulttuurin, jossa jokainen tiimin jäsen haluaa tehdä parhaansa kohti yhdessä jaettua visiota.


Matilda toimii Milestonessa kulttuurimuotoilijana.

Matilda Kivinen

p. 040 1609141

matilda@milestone.fi

bottom of page