top of page
  • Eero Pihlava

Henkilöstöjohtajat ja HRn peltomyyrät, unohtakaa mittaaminen!


Milestone järjesti 18.5.2018 asiakkailleen yrityskulttuuri K18-tilaisuuden. Tapahtuman nimessä oleva viittaus täysikäisyyteen ohjaa ajattelua yksilön vastuuseen työpaikalla: Kohtelemmeko henkilöstöä vastuunkantajina vai holhottavina? Kantavatko työntekijät vastuunsa, vai käyttäytyvätkö he oikukkaiden teinien tavoin?

Kirjoitan kaksi blogia tapahtumasta ja siellä itseäni innoittaneista asioista. Ensimmäisenä piirrän merkkejä ruudulle työyhteisön jäsenten kokemusten, näkemysten ja asenteiden mittaamisesta ja mittaamisen ongelmista.

Tutkija ja tutkijan tyyli

Olli Kupiainen puhui tilaisuudessa yritysten mittareista ja niiden perusteista. Kupiainen on tohtorikoulutettava ja puhui tohtorikoulutettavan tapaan: lukuisia kysymyksiä, erilaisten näkökulmien esittelyä, eikä yhtään yksinkertaista ja suoraa vastausta. Lempeään ja ajatuksia herättävään sävyyn puhunut Olli oli loistava.

Olli ohjasi puheenvuorossaan kuulijat pohtimaan mm. mittaamisen tavoitteita ja kertoi työpaikkakyselyiden vastausprosenttien olevan yleisesti laskussa. Moni kysyi miksi? Tutkija vastasi tietysti lisäkysymyksillä: Onko henkilöstölle viestitty miksi kysytään ja mitataan? Onko toistuvien mittauksen kohdalla huomioitu, että tulosten julkistamisen jälkeen oletetaan, että jotain tapahtuu? Mitä tapahtuu vastausprosenteille, jos mitään ei tapahdukkaan?

Puheenvuoro herätti aktiivista keskustelua. Joku osallistujista totesi, että työnantajat tuntuvat käyttävän mittauksia vain brändin luomiseen yrityskulttuurin kehittämisen sijaan. Mitataan, mutta mitään ei tehdä. Kommentoijan kokemus tiivistyi työpaikan ovessa olevaan Great place to Work - sertifikaattitarraan. Tarra oli vuosien aikana alkanut aiheuttaa ihastuksen sijaan ärsytystä.

Unohtakaa mittaaminen!

Milestonen perustaja Mikko Aalto käytti keskustelun aikana puheenvuoron ja oli pudota sohvalta kommentoidessaan yritysten mittauskulttuuria. Aalto kyseenalaisti kommentissaan työpaikkojen anonyymit ja vapaaehtoiset kyselyt.

Hänen mielestään kyselyihin liittyvä vapaaehtoisuus viestii epäsuorasti sitä, että työntekijällä ei ole vastuuta mitattavien asioiden kehittämisestä. Anonymiteettiä tukevat kyselyt taas estävät Aallon mielestä avoimen vuorovaikutuksen henkilöstön jäsenten välillä.

Tietokirjailija totesi, että organisaatiot toimisivat paremmin, jos mittareista pidettäisiin tauko ja ihmisiä opetettaisiin keskustelemaan vaikeista asioista. Pidin tästä näkökulmasta.

Tilaisuudessa puhuttiin mittauksista myös positiiviseen sävyyn. Mittauksiin liittyvä problematiikka oli kuitenkin itselleni uutta ja mielenkiintoista.

Tilaisuudesta jäi mieleen muutakin. Esimerkiksi se, että Milestonen toimitusjohtaja kantoi ennen tilaisuuden alkua tapahtumatilan painavat pöydät varastoon…yksin. Respect!

 

Mikäli (kuitenkin) olet kiinnostunut mittaamaan yrityksesi kulttuuria tiimitasolla, strategia- /tavoitelähtöisesti ja saamaan tulokset nopeasti työstöön, ole yhteydessä antti@milestone.fi tai 0505714011.

Tai lue lisää: www.miledrive.fi

bottom of page